מאת: אסף קופפר
הנתונים שפורסמו לאחרונה מצביעים על כך שהכלכלה האמריקאית, בפרט מגזר הייצור, מתמודדת עם קשיים גדולים שעשויים להוביל למיתון. הנתונים שהובילו לירידות במניות חברות השבבים כמו מיקרון, ארם ו-ASML, מדגישים את הירידה החדה בביקושים והצטברות מלאים, בעוד שהמדדים המרכזיים מצביעים על התכווצות בפעילות הכלכלית. אחד המדדים המשמעותיים שפורסמו הוא מדד ה-ISM במגזר הייצור, שהגיע לרמה של 47.2, נמוך מהציפיות שעמדו על 47.5, מה שמעיד על התכווצות בפעילות הכלכלית. המדד הזה נחשב לאחד האינדיקטורים החשובים ביותר לפעילות הכלכלית של מגזר הייצור, וכל קריאה מתחת ל-50 משקפת האטה.
במבט רחב יותר, התפרסמות נתוני מדד ההזמנות החדשות במגזר הייצור הייתה אחת ההפתעות המדאיגות ביותר עבור המשקיעים. הנתון ירד ל-44.6, ירידה משמעותית מתחת לצפי של 47.4. נתון זה מראה כי הביקוש להזמנות חדשות ירד בצורה חדה, מה שמדאיג מאוד את היצרנים והמשקיעים כאחד, כיוון שהוא מסמן כי הצרכנים והעסקים עשויים להתחיל לצמצם רכישות ולהקטין הוצאות לאור התחזיות הכלכליות הפסימיות. תוצאה ישירה מכך היא פגיעה בשרשראות האספקה, שגורמת ליצרנים להצטייד בפחות חומרי גלם ולצמצם פעילות, מה שעלול להשפיע בצורה חמורה על הכלכלה כולה.
ירידות אלו אינן מקריות, אלא תוצאה של שילוב גורמים שונים, כולל הגבלות הסחר והחששות ממתיחות גוברת בין המעצמות הכלכליות, ובפרט הסלמת מלחמת הסחר בין סין למערב בנושא השבבים. התחום הזה הוא קריטי להמשך הצמיחה הטכנולוגית, ולאור הסכסוכים המתפתחים, השווקים מבינים שהשפעתם תהיה נרחבת הרבה יותר, ועלולה לפגוע גם בתעשיות נוספות הקשורות לטכנולוגיה. דוגמה לכך היא חברת ASML ההולנדית, המייצרת ציוד ליטוגרפיה מתקדם לייצור שבבים, הניצבת במרכז המאבק הגיאו-פוליטי, כשהיא מאוימת בהפסקת רכישות מצד סין.
ההשפעות המידיות על החברות הגדולות בתחום השבבים ניכרות בצורה דרמטית. לדוגמה, מניית אנבידיה (NVDA) ירדה ב-9.5%, מיקרון (MU) ירדה ב-8%, ASML הולדינגס (ASML) ירדה ב-6.5%, וארם הולדינגס (ARM) ירדה ב-6.9%. ירידות חדות אלו משקפות את התחושות הקשות בקרב המשקיעים על כך שהאטה כלכלית עשויה להיות בלתי נמנעת, ובפרט עבור מגזר הטכנולוגיה והייצור. יתרה מכך, המתח הכלכלי בין ארה"ב לסין, והאופן שבו הוא משפיע על תחום השבבים, עלול להביא לפגיעה נוספת בטכנולוגיות קריטיות כמו שבבים למכוניות חשמליות וציוד מתקדם לתחום האנרגיה הירוקה.
במקביל לנתונים הכלכליים החלשים, ההשלכות המיידיות על שוק העבודה מורגשות גם כן. הירידה בהזמנות החדשות והצטברות המלאים מצביעות על כך שעסקים רבים מצמצמים פעילות ומפחיתים הזמנות, דבר שצפוי להוביל לפיטורים וצמצום בהשקעות. השילוב של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין לבין האטה כלכלית במגזר הייצור הופך את המצב למורכב אף יותר. גם אם יחליטו הממשלות להתערב בצורה מסוימת כדי להקל על המצב, השווקים כבר מתמודדים עם תנודתיות גבוהה והמשקיעים כבר נזהרים מהשלכות אפשריות של מיתון ממושך.
חששות ממיתון נובעים גם מהשפעות ארוכות טווח על הביקושים למוצרים טכנולוגיים, כמו שבבים ורכיבים אלקטרוניים, שחיוניים לתעשיות רבות, כולל רכב, אלקטרוניקה ותקשורת. כל האטה כלכלית בתחום זה עשויה להשפיע בצורה רוחבית על שרשראות האספקה הגלובליות ולגרום לפגיעה בהשקעות בתחומים קריטיים של חדשנות טכנולוגית ופיתוח מוצרים חדשים. המתח הגיאו-פוליטי בין ארה"ב לסין אף מגביר את הסיכונים בכך שהוא מערער את הסחר הגלובלי בשבבים, תחום שבו סין שולטת מבחינת ייצור ומכירה.
במבט קדימה, המשקיעים שואלים את עצמם האם הירידות החדות במניות השבבים הן סימן מקדים למיתון רחב יותר בכלכלה העולמית. מלחמת הסחר המתחוללת, יחד עם החששות הכלכליים הפנימיים בארה"ב, גורמים לכך שהשווקים ימשיכו להיות תנודתיים, וההשפעה על מגזרי טכנולוגיה רבים עלולה להיות ניכרת.
לסיכום, הנתונים הכלכליים שפורסמו מצביעים על כך שהייצור בארה"ב נמצא במגמת התכווצות, דבר שמעורר חששות משמעותיים ממיתון. הירידות במניות מגזר השבבים מהוות דוגמה בולטת להשפעה של התנודתיות הכלכלית על תעשיות טכנולוגיות מרכזיות, במיוחד על רקע מתיחות גוברת בסחר העולמי. המשקיעים מודאגים שההאטה תמשיך להעמיק, מה שיגרום לפגיעה בהשקעות ופעילות כלכלית רחבה יותר. התמודדות עם אתגרים אלו תדרוש מהשחקנים הכלכליים גישה זהירה להמשך הדרך, לצד מעקב קפדני אחר התפתחויות גלובליות נוספות.
מקורות:
S&P Global
ערוץ היוטיוב של מיט קווין
יאהו פייננס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בחלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.